Branche
kies een andere regio
Regio Almere
Regio Friesland
Regio Groningen
Regio Groningen
Regio Drenthe
Regio Drenthe
Regio Friesland
Regio Lelystad
Regio Zwolle
Regio Twente
Regio Gelderland
Regio Apeldoorn
Regio Gelderland
Regio Amersfoort
Regio Utrecht
Regio Utrecht
Regio Alkmaar
Regio Amsterdam
Regio Alkmaar
Regio Den Haag
Regio Rotterdam
Regio Rotterdam
Regio Zeeland
Regio Breda
Regio Breda
Regio Eindhoven
Regio Maastricht
Regio Maastricht

Finse sauna

Geschiedenis Finse sauna

Het gebruik van de sauna in Finland gaat al tot ruim 2000 jaar terug. De eerste sauna's waren niet meer dan holen in een berg waar op een vuur stenen werden verhit waar bij genoeg verhitting water op werd gegooid, het werd zo warm genoeg om de kleren uit te trekken. Deze ‘'holsauna'' werd voornamelijk in de winter gebruikt en als onderdak en voor het nemen van een bad. De moderne vorm van de holsauna met houtendak en deur is nog steeds populair. Hiernaast is in de 19e eeuw de meest voorkomende blokhut sauna ontstaan. Een houten hut in de tuin of in / naast het huis waar in een bak met stenen en meerdere zit plaatsen zijn. Finnen gaan nog steeds gemiddeld 1 maal in de week naar de sauna. Finland heeft meer dan 1.7 miljoen sauna's op 5 miljoen inwoners.

Finse sauna in Nederland

De sauna werd in de middeleeuwen ook in het Nederland van adel populair, in de late Middeleeuwen is het gebruik van de sauna weer verdwenen. Sinds de globalisering vanaf de 2e wereld oorlog is de sauna weer populair geworden in Nederland en zijn er in steeds meer regio's openbare (finse) sauna's. Hiernaast zijn er ook steeds voordeligere aanbieders voor een sauna in uw eigen huis.

Finse sauna kopen of bezoeken

De keuze voor de gang naar een openbare sauna of het kopen van een sauna is natuurlijk een persoonlijke keuze. Een sauna in uw eigen huis of tuin / schuur bied privacy en de mogelijkheid op elke moment van de dag / nacht in de sauna te stappen. Natuurlijk zijn hier wel aanzienlijke kosten aan verbonden, wel zijn er steeds voordeligere aanbieders van de sauna. De keus is aan u!

Aanbieders Finse Sauna

Op deze pagina vind u zowel openbare (finse) sauna's als aanbieders van (finse) sauna's voor in uw eigen huis of tuin / schuur in uw regio.