Branche
kies een andere regio
Regio Almere
Regio Friesland
Regio Groningen
Regio Groningen
Regio Drenthe
Regio Drenthe
Regio Friesland
Regio Lelystad
Regio Zwolle
Regio Twente
Regio Gelderland
Regio Apeldoorn
Regio Gelderland
Regio Amersfoort
Regio Utrecht
Regio Utrecht
Regio Alkmaar
Regio Amsterdam
Regio Alkmaar
Regio Den Haag
Regio Rotterdam
Regio Rotterdam
Regio Zeeland
Regio Breda
Regio Breda
Regio Eindhoven
Regio Maastricht
Regio Maastricht

ADVOCAAT

Vroeg of laat kan iedereen te maken krijgen met een juridisch probleem waarbij het consulteren van een advocaat onvermijdelijk is. Of het nu een echtscheiding, arbeidsconflict, huurproblemen in verband met bedrijf of privé woonsituatie,  of erfenis betreft. Het valt te adviseren, wanneer u met een juridisch probleem te maken krijgt
vroegtijdig een advocaat te consulteren. Een adviesgesprek in eerste instantie biedt vaak de weg tot een oplossing. In Nederland zijn ruim 19.000 advocaten actief in 19 arrondissementen, om “de consument” overal in Nederland juridisch bij te staan en zijn pleidooi af te steken. Naast de algemene advocatuur zijn er advocatenspecialismen: zo zijn er arbeidsrechtadvocaten, informatierechtadvocaten, strafrechtadvocaten, letselschadeadvocaten, ondernemingsrechtadvocaten, milieurechtadvocaten, incasso advocaten, insolventierecht advocaten, onteigeningsadvocaten en, last but not least jeugdrecht advocaten. Deze laatste is een nieuwe rechtshulp werktak in de Nederlandse advocatuur. Deze opsomming van advocatenspecialismen is niet volledig. Advocaten zijn veelal aangesloten bij juridische belangenverenigingen,  afhankelijk van hun specialismen en zijn allen verenigd in de publiekrechterlijke beroepsorganisatie De Nederlandse Orde van Advocaten.  
In sommige gevallen is de inschakeling van een advocaat verplicht, bijvoorbeeld als u voor een civiele procedure moet verschijnen bij de rechtbank, het Gerechtshof of de Hoge Raad. Aangezien het procureurschap onlangs is afgeschaft kan iedere Nederlandse advocaat u vertegenwoordigen voor de rechtbank. In een aantal gevallen kunt u zelf uw verdediging voeren, bijvoorbeeld voor strafzaken bij rechtbank of Gerechtshof, wanneer u onder invloed reed of bent beschuldigd van mishandeling. Evenwel, in dergelijke gevallen doet u er verstandig aan toch een advocaat te raadplegen, ook al omdat deze de omstandigheden vaak beter aan de rechter weet te verwoorden dan uzelf. Denk daarnaast ook aan het feit dat de consequenties van dit soort zaken ingrijpender kunnen zijn dan bij overtredingen. Niet verplichte inschakeling van een advocaat geldt ook voor bepaalde procedures tegen de overheid, bijvoorbeeld over een vergunning of een wijziging van een bestemmingsplan. Dit mede gezien de juridische complexiteit van dit soort zaken. Tot slot een advies: Een advocaat inschakelen… toch verstandig!